فرایند تولید مستربچ

مستربچ یکی از مواد پیش‌ترکیب شده است که در صنایع مختلف، از جمله صنایع پلاستیک، به عنوان رنگ ‌دهنده و افزودنی استفاده می‌شود. در این مقاله به بررسی فرایند تولید مستربچ، مواد اولیه مورد استفاده، مراحل تولید و کاربردهای آن پرداخته خواهد شد.

مواد اولیه مورد استفاده در تولید مستربچ

پلیمرها: پلیمرها به عنوان ماده پایه در تولید مستربچ استفاده می‌شوند. پلیمرهای مختلفی مانند پلی‌استایرن (PS)، پلی‌پروپیلن (PP) و پلی‌اتیلن (PE) می‌توانند به عنوان ماده پایه در تولید مستربچ استفاده شوند.

رنگ‌ دهنده‌ ها یا پیگمنت‌ها: رنگ‌ دهنده‌ ها یا پیگمنت ‌ها برای ایجاد رنگ و جلوگیری از تغییر رنگ در فرآیند تولید مستربچ رنگی استفاده می‌شوند. این مواد معمولا به صورت پودر یا گرانول در دسترس هستند.

افزودنی‌ها: افزودنی‌ها به منظور بهبود ویژگی‌های فیزیکی و شیمیایی مستربچ استفاده می‌شوند. به عنوان مثال، افزودنی‌ها ممکن است برای افزایش جرم ، افزایش سختی و یا بهبود خواص حرارتی استفاده شوند.

مراحل تولید مستربچ

پس از آشنایی با مواد اولیه تولید مستربچ ، اکنون می خواهیم مراحل تولید آن را مورد برسی قرار دهیم. به طور کلی فرآیند تولید مستربچ به دو روش انجام می گردد که در ادامه به معرفی این روش ها پرداخته می شود.

 روش پیش اختلاط در تولید مستربچ

نام روش اول تولید مستربچ ، پیش اخطلاط است. در این روش مواد اولیه در فرآیند تولید به وسیله دستگاه مخلوط ‌کن مخصوص با سرعت بالا ترکیب می‌شوند.این فرآیند به دو صورت سرد و گرم انجام می شود.

در روش اختلاط سرد، مواد اولیه بدون تغییر با یک دیگر ترکیب می شوند. اما در روش اختلاط گرم ، مواد ابتدا در معرض حرارت ذوب شده و سپس با یک دیگر ترکیب می شوند.

لازم به ذکر است که بر اساس تجربیات مصرف کنندگان مستربچ تولیدی به روش اختلاط گرم نسبت به اختلاط سرد از کیفیت بهتری برخوردار می باشد. پس از ترکیب شدن ، مواد به بخش اکسترودر ارسال می‌شوند و واکنش رنگ ‌دانه ها داخل پلیمر مذاب انجام می‌شود و نهایتاً مواد مذاب به شکل گرانول و دانه‌های کوچک برش داده می‌شوند. در نهایت مواد پس از عبور از استخر آب سرد بسته بندی می‌شوند، سرعت و خروجی این روش بسیار بالا می باشد.

روش تسهیم خوراک در فرآیند تولید مستربچ

در این روش، مواد اولیه به صورت جداگانه پردازش می‌شوند. ابتدا پلیمر پایه در مخزن قرار می‌گیرد و پس از وزن کشی، ذوب می‌شود. سپس پودر پیگمنت یا رنگدانه و عامل سازگارکننده با سرعت بالا مخلوط می‌شوند و به مواد پلیمری در داخل اکسترودر افزوده می‌شوند. این روش تولید کیفیت بالاتری را برای مستربچ ها ارائه می‌دهد، زیرا رنگدانه پس از ذوب شدن افزوده می‌شود و رنگدهی بهتری دارد. این روش بیشتر برای تولید مستربچ  کربن بلک و تیتانیوم دی‌اکسید استفاده می‌شود.

الک کردن از مراحل تولید مستربچ

در مرحله آخر تولید، برای حفظ یکنواختی اندازه و جلوگیری از وجود دانه‌های کوچک تر یا بزرگتر از حد معمول، دانه‌ها الک می‌شوند. این کار در تولید محصولات پلاستیکی بسیار مهم است، زیرا در هنگام تزریق پلاستیک توسط مصرف کننده نهایی، اندازه دانه‌ها تأثیرگذار است.

کاربردهای مستربچ

کاربرد مستربچ در صنعت پلاستیک:

در صنعت پلاستیک، مستربچ برای رنگ ‌آمیزی قطعات، بهبود خواص فیزیکی و شکل دهی به محصولات استفاده می‌شود.

صنایع خودروسازی و کاربرد مستربچ:

در صنعت خودروسازی، مستربچ رنگی به عنوان رنگ‌ دهنده و افزودنی برای قطعات پلاستیک خودرو مانند داشبورد استفاده می‌شود.

استفاده از مستربچ در صنعت لوازم خانگی:

در تولید لوازم خانگی نظیر ظروف پلاستیکی، لوازم آشپزخانه و دستگاه‌های الکترونیک، مستربچ رنگی برای رنگ‌آمیزی و بهبود خواص استفاده می‌شود.

از مستربچ در صنایع زیادی استفاده می شود که در مقالات مختلف در ارتباط با آنها صحبت شد  و ما در اینجا تنها نمونه های کوچکی از آنها را بیان کردیم.

مطمئنا نمی توان از لزوم دانستن معیارهای یک خرید موفق در هر خریدی چشم پوشی کرد، پس پیشنهاد ما به شما مطالعه معیارهای مهم برای انتخاب مستربچ مناسب است.

نتیجه گیری

خرید مستربچ به عنوان یکی از مواد پیش‌ترکیب شده است که در صنایع مختلف، از جمله صنایع پلاستیک و خودروسازی، استفاده می‌شود. فرایند تولید این ماده شامل آماده‌سازی مواد اولیه، مخلوط کردن، خشک کردن و بسته‌بندی است. با توجه به ویژگی‌های منحصر به فرد این ماده، کاربردهای گسترده‌ای در صنایع مختلف دارد و همچنین باعث کاهش هزینه تولید و بهبود خواص قطعات تولید شده، می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

error: Content is protected !!